NCC har afleveret de første opgange i Ågården på Nørrebro

I hjertet af Nørrebro er NCC’s renoveringsenhed i gang med at renovere fsb’s boligafdeling Ågården, som er opført i sidste halvdel af 1980’erne og rummer 326 boliger. Projektet gennemføres som en del af fsbHJEM rammeaftalen.

De første to opgange er gennemført som prøveproduktion. Som det er sædvanligt med renoveringsopgaver, er det først muligt rigtigt at lære bygningen at kende, når renoveringen er begyndt, og holdet begynder at lukke bygningen op.

”Det er, når vi gennemfører renoveringen af prøveboligerne, at vi rigtig kan konstatere, hvad bygningen har brug for, og lægge en endelig plan for, hvordan vi skal udføre arbejdet,” fortæller Malthe Isberg Johansen, der er entrepriseleder i NCC’s renoveringsenhed. ”Man kan kalde det en læringsfase, og når den er færdig, går vi fra udbudsprojekt til udførelsesprojekt.”

En af de større ting, holdet opdagede, da de begyndte at lukke bygningen op, var, at bygningernes ventilationsskakte er tæret og skal skiftes. Desuden var ikke alle eksisterende forhold, som forventet. Alt dette krævede tæt samarbejde og nye løsninger i et godt og konstruktivt samarbejde.

”Vi oplever et fantastisk samarbejde med både bygherre, driften og vores følgegruppe med beboere,” siger senior projektchef Katrine Hald fra NCC’s renoveringshed. ”Vi har en god, åben og løsningsorienteret dialog, og det er simpelthen guld værd på et renoveringsprojekt som det her.”

God brug af NCC’s fageksperter

Arbejdet har været i gang i et halvt års tid, og efter afleveringen af de to prøveopgange i begyndelsen af august, er planen nu lagt for resten af boligafdelingen på baggrund af den læring, de to første opgange er givet.

Boligerne i afdelingen renoveres, mens beboerne fortsat bor i deres lejligheder, og det betyder blandt andet, at der er opstillet toiletter med plasticvægge i folks stuer, så de ikke behøver at bruge toiletvogne i gården, og det er mere bekvemt for beboerne i deres hverdag.

Undervejs i den første fase har holdet fra NCC’s renoveringsenhed gjort brug af det faglige bagland i NCC; ingeniører fra Engineering, den interne rådgiverenhed, har været med til at projektere opgaven, og kolleger fra Faglig Sparring har været med indover for at give og få erfaringer til ændrede løsninger i takt med, at vi fik større kendskab til bygningernes tilstand.

Åbent, indbydende og moderne

Alle boliger får nye køkkener og nye badeværelser, ligesom de tekniske installationer udskiftes. Der har været afholdt en række involveringsaktiviteter med beboerne, hvor de har samarbejdet om at udpege de tre valgmuligheder, som beboerne får på køkkenlåger, bordplader og fliser til vægge og gulve på badeværelserne. Det har været en god proces med god tilslutning fra beboerne.

Karnapper bliver udskiftet med nye velisolerede karnapper, der giver bedre dagslysforhold og indeklima i boligerne samt udsyn til gaden. Som led i processen fjernes adskillelsen mellem karnap og stue, og der installeres energiruder.

Der er i helhedsplanen udpeget 23 familieboliger i stueetagen, som i forbindelse med renoveringen kan omdannes til tilgængelighedsboliger. Det er muligt på grund af boligernes grundplan og store badeværelser. I første omgang bliver der etableret fem tilgængelighedsboliger.

Renoveringen vil give boligerne et dagslysmæssigt og derved indeklimamæssigt løft, ligesom facadeudtrykket vil ændre sig markant og give et mere åbent, indbydende og moderne facadeudtryk. Helhedsplanens mål er at fremtidssikre Ågården for såvel nuværende som kommende beboere.