NCC ansætter pladskvinde via det sociale frikort
På renoveringsprojektet Ågården på Nørrebro, som er en del af fsbHJEM rammeaftalen, har projektet netop budt en ny kollega velkommen, der lønnes via det sociale frikort.
NCC renoverer fsb’s afdelinger gennem fsbHJEM rammeaftalen, som også COWI og Nordic Office of Architecture er partnere i, en række af fsb’s boligafdelinger. Herunder Ågården på Nørrebro.
Her hørte senior projektchef Katrine Hald om fsb’s projekt ”En ekstra hånd”, hvor de med midler fra VELUX FONDEN skaber jobs på få ugentlige timer til beboere i fsb, der er på kanten af arbejdsmarkedet. Både i fsb og i de virksomheder, de samarbejder med på deres byggeprojekter. Katrine tog fat i fsb for at høre, om de kunne finde en pladsmand til projektet blandt fsb’s beboere.
”Vi har stor erfaring med at ansætte mennesker uden for eller på kanten af arbejdsmarkedet i stillinger på få ugentlige timer,” fortæller Katrine Hald. ”På tidligere renoveringssager har vi haft både helt unge mennesker og voksne i forskellige former for ansættelser, og det er helt naturligt for os at være med til at tage et socialt ansvar i de boligområder, hvor vi arbejder.”
Det sociale frikort er beskrevet i en lov fra januar 2019, der er blevet til på baggrund af en idé fra hjemløs på Vesterbro. Frikortet er et ekstra fradrag til mennesker, der lever udsat, og som giver dem mulighed for at tjene op til 41.280 uden at blive modregnet i offentlig ydelse eller anden støtte, som for eksempel boligstøtte.
En plads i arbejdsfællesskabet
”Jeg vil sige, at der er stor ros til NCC, fordi det er lykkedes at ansætte via det sociale frikort, for det er en ordning, der er kræver en anden arbejdsgang i administrativt,” siger Iben Nova Rask, der er beskæftigelseskonsulent i fsb. ”Det er jo sådan, at når vi mennesker får løn for vores arbejde, så føler vi os værdsat, og det skaber motivation og arbejdsglæde. Derfor oplever jeg det sociale frikort som en mindre revolution inden for beskæftigelse.”
Efter at Katrine Hald havde sat ord på de opgaver, hun kunne se for sig, at en pladsmand kunne løse, tog Iben Nova Rask fat i sin samarbejdspartner hos Københavns Kommune for at høre, om de havde en mulig pladsmand til renoveringsprojektet. Svaret var positivt; der var en god kandidat, som de kunne foreslå til jobbet, der i samtidig blev omdøbt til pladskvinde, da Katrine Hald kunne invitere Kelly Young til samtale. Hun bor ikke i Ågården, men i en anden fsb boligafdeling.
Kelly er 33 år gammel og har en bachelor fra Københavns Universitet. Men efter flere stressforløb har hun mistet kontakten til arbejdsmarkedet og har brug for at komme langsomt og roligt tilbage i arbejde. I slutningen af oktober havde hun første arbejdsdag på renoveringsprojektet Ågården på Nørrebro, hvor hun nu arbejder fem timer om ugen fordelt på to arbejdsdage.
”Det giver mig utrolig meget at møde ind på en arbejdsplads, hvor jeg bruger min krop og er fysisk aktiv. Noget af det der virkelig tiltaler mig ved lige netop byggebranchen er, at det vi laver her, er meget konkret og let at se en fysisk udvikling på projekterne,” siger Kelly.
Et job på få ugentlige timer er både en måde at have et job på få timer, der giver én en plads i arbejdsfællesskabet, men også en mulighed for stille og roligt at igangsætte et arbejdsliv på flere timer. Og måske er der en fremtid i byggebranchen for Kelly, der har søgt ind på møbelsnedkeruddannelsen.