En velfungerende byggeplads er en forudsætning for et vellykket byggeprojekt
Byggepladsledelse er en disciplin, som NCC’s anlægsenhed har stor erfaring med, og som i stor stil bliver udført på byggepladsen for det kommende Mary Elizabeths Hospital. Et innovativt projekt, som skal samle børn, unge og gravide under ét tag på Rigshospitalets matrikel.
NCC har ansvaret for at drive den 58.000 m2 store byggeplads, som fordeler sig over 9 etager. Der er tale om et komplekst projekt, som ligger i bynære omgivelser, med begrænset plads og tæt på det eksisterende sygehus.
”Det er dybt undervurderet at drifte en byggeplads. Der er vanvittigt meget at holde styr på. Særligt, når der er tale om en storentreprise, hvor mange aktører er involveret i projektet,” siger Cecilia Boisserie, produktionsleder i NCC’s anlægsafdeling.
Opgaven for NCC rummer blandt andet drift og optimering af skurbyen, håndtering af affald og renhold på pladsen, porte, elevatorer, logistik, stilladser, afspærring og adgangsveje samt overdragelse mellem forskellige storentreprenører, hvor der typisk er en række opgaver, der skal løses.
”Driften af en byggeplads har stor betydning for, hvordan byggeriet forløber, for det er en kompleks opgave med mange interessenter – fra naboer over bygherre til kommende brugere – som alle oplever byggeriet forskelligt. Når man drifter en byggeplads, er en af de mest centrale fokusområder derfor at understøtte det gode samarbejde mellem parterne. Det handler blandt andet om at se fremad, forudse produktionens behov og preppe bygherre i god tid,” siger Cecilia.
Planlægning og stram styring af logistik
Cecilia har netop haft et års jubilæum på pladsen og fortæller, at Mary Elizabeths Hospital nok er et af de mest udfordrende projekter, hun har arbejdet på. Blandt udfordringerne er at sikre en stram styring af logistik og koordinering.
”Vores fornemste opgave er at sikre, at produktionen kører. Derfor holder vi hver torsdag et logistikmøde, hvor vi blandt andet planlægger ugens leverancer til pladsen. Vi har ikke meget plads at være på, så når der for eksempel skal leveres betonelementer, som ankommer i fire lastbiler, der blokerer vejen i flere timer, så kræver det, at processen er godt planlagt”, siger Cecilia.
Lige nu arbejder cirka 150 medarbejdere på pladsen, og når den indvendige aptering spidser til, vil flere end 250 byggefolk være i gang på alle etagerne.
”Det er mange mennesker at holde styr på. Men jeg kan godt lide dynamikken og ikke altid vide, hvad dagen bringer. Det er det sjove ved at arbejde på en byggeplads. Men det helt særlige ved denne her plads er, at vi er en del af et projekt med et vigtigt formål. Det går lige i hjertet,” siger Cecilia.
Mary Elizabeths Hospital er et partnerskab mellem Region Hovedstaden, Rigshospitalet og Ole Kirk’s Fond. Det er Center for Ejendomme, der er bygherrer på det storstilede hospitalsprojekt, som ifølge planen åbner for patienter i 2026.