Fra hårdt restprodukt til blødt faldsand
Selv de hårdeste materialer kan få en blødere funktion, når de genanvendes med omtanke. HOFOR har indgået en aftale med NCC om årligt at omdanne 3000 tons kalk-kugler, et restprodukt fra HOFORs vandbehandlingsproces, til faldsand på legepladser. Denne løsning erstatter det traditionelle grusunderlag og giver børnene et mere skånsomt underlag at lege på.
Kan drikkevand med mindre kalk gøre legepladser blødere? Svaret er kort fortalt ja.
HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, har netop skrevet under på en stor aftale med entreprenørfirmaet NCC, der fremover årligt køber 3000 tons kalkpellets - et restprodukt af produktionen af blødere vand på HOFORs moderniserede vandværker.
NCC vil bruge de små kalk-kugler i underlag på legepladser, fordi de ifølge en ny undersøgelse udført på Teknologisk Institut er særligt gode til at afbøde fald på grund af deres runde form.
Mindre klimaaftryk og færre ressourcer
Områdechef i HOFOR Anne Scherfig fortæller:
”I HOFOR arbejder vi løbende med genbrug og genanvendelse i både byggeri og produktion, så vi mindsker CO2-aftrykket og bruger færre af klodens begrænsede ressourcer,” siger hun og fortsætter:
”Vores produktion af blødere vand sparer tusindvis af tons CO2 hvert år, og nu kan restproduktet altså bruges, så det ikke gør så ondt at falde på legepladsen. Det er ret genialt, synes jeg,” siger Anne Scherfig.
Erstatter begrænsede ressourcer
Teknisk chef i NCC Industry Lars Møller Nielsen fortæller, at kalk-kuglerne kommer til at erstatte grus som faldunderlag på legepladserne:
”Ved at benytte HOFORs kalkpellets kan vi undgå at bruge grus som faldunderlag. Grus er en ressource, der findes begrænsede mængder af, og samtidig viser undersøgelsen udført på Teknologisk Institut, at kalkpellets faktisk er mere effektive til at afbøde fald,” siger Lars Møller Nielsen.
HOFOR producerer i alt cirka 5000 tons kalkpellets årligt. Når alle HOFORs otte planlagte moderniseringer af vandværker er blevet moderniseret og producerer blødere vand, vil de skabe op mod 15.000 tons pellets årligt samtidig med, at det reducerer CO-udslippet med cirka 40.000 tons CO2.