Komplekse opgaver er ikke nødvendigvis store opgaver
NCC’s forretning dækker over mange typer af opgaver inden for byggeri og anlæg, og selv om vi er blandt de få, der har muskler til de helt store projekter, er det også vigtigt for os at være konkurrencedygtige på de mindre opgaver
Byggeri Vest har netop gennemført en om- og udbygning for virksomheden ETAC i det midtjyske, som producerer ergonomiske hjælpemidler.
Vores bygherre har været vant til at klare alting mindre byggeopgaver via sin vicevært og i samarbejde med en arkitekt, men her stod han med et projekt, der var lidt større end vanligt.
”Bygherren var lidt uvant med at styre et byggeprojekt og vidste ikke nok om, byggetilladelser og ibrugtagningstilladelser,” fortæller Claus Heinze, som fik rollen som projektleder på opgaven.
Stor logistisk udfordring
Byggeprojektet hos ETAC omfatter en række ombygninger på området. Der er udført arbejde på gulve, vægge, tag og loft, nogle lukkede facader skulle åbnes, og en produktionshal skulle inddrages og ombygges til kontor. NCC har påtaget sig at styre opgaven, og der har været brug for en erfaren projektleder med godt overblik.
”Mange forskellige discipliner er bragt i spil på opgaven, og der har været op til 40 mand i gang for at sikre, at projektet kører effektivt,” fortæller Claus Heinze. ”På den måde sikrer vi, at vi bruger bygherres penge fornuftigt.”
Der er blevet arbejdet på 12 steder på området samtidigt – hvert område har krævet næsten alle byggefag, og da de forskellige opgaver har været afhængige af hinanden, har projektet været en stor logistisk udfordring.

Et projekt kan være komplekst uden at være stort
”Som Palle Bjerre Rasmussen sagde, da han for ikke så længe siden blev interviewet til Licitationen, så skal der både store og små sten i spanden,” siger Mogens Nielsen fra Byggeri Vest. ”For at udnytte vores ressourcer optimalt har vi brug for en blanding af store og små opgaver i vores ordrebeholdning.”
Opgaven hos ETAC ligger beløbsmæssigt – cirka 16 mio. kroner – i den lille ende, men det har været en meget kompleks opgave, hvor alle NCC’s fagligheder har været bragt i spil.
”Det har været en helt klassisk renoveringsopgave,” fortæller projektleder Claus Heinze. ”Vi har løbende mødt ting i bygningen, som vi ikke kendte til på forhånd, og der har været mange ting at koordinere hele tiden for at udnytte håndværkerne bedst muligt. Og NCC har været nødt til at være fysisk til stede på byggepladsen en stor del af tiden. Der er hele tiden noget, vi skal handle på ... Bare fordi en opgave ikke er kæmpestor, så kan den faktisk godt være meget kompleks.”
NCC har arbejdet på pladsen et halvt års tid. Og selv om det – målt i penge – er en lille sag, så er det her også et virkelig godt eksempel på, at en lille sag godt kan være kompleks.
”Vi har virkelig brug for vores kompetencer inden for byggestyring,” siger Claus Heinze. ”Det er et projekt, som vores bygherre ville blive meget udfordret af, hvis han skulle styre opgaven selv. De har haft et længerevarende samarbejde med en arkitekt, og de har en vicevært, der har sørget for at ordne små reparationer og ændringer. Men de kendte ikke indgående til bygningsreglementet, havde måske knapt hørt om BR18, ej heller byggetilladelse og ibrugtagningstilladelse. Det skal man jo have, når man for eksempel ændrer funktionen af en produktionshal. Det vidste de ikke.”
Opgaven er kommet godt i hus, og en bygherre der først ikke helt vidste, hvad han skulle med en professionel partner til byggestyring, har fået en god hjælp til at nå i mål med de mange ombygninger.