Glad kranfører trodser coronavirus med hjælp fra kolleger

En del af vores medarbejdere hører af forskellige grunde til den gruppe af mennesker, som Sundhedsstyrelsen kalder ”særligt sårbare”. Men ved at tænke kreativt er det muligt at undgå isolering derhjemme – det viser et godt eksempel fra NCC's Civil Engineering enhed på Kronløbsøen

45-årige Fini Nielsen er måske en af NCC’s gladeste medarbejdere. Sådan er det i dag, men det var han bestemt ikke, da statsminister Mette Frederiksen den 11. marts lukkede landet ned. For da blev den dygtige kranfører sendt hjem fra arbejde.

Fini hører til den særlige risikogruppe, fordi han har cystisk fibrose. Det er en sygdom, der især påvirker lungerne, og han risikerer derfor at blev alvorligt syg, hvis han bliver smittet med coronavirus. Derfor blev han sendt hjem i sikkerhed i marts. Dengang var han på projektet Ålebækken, men nu stod arbejdsleder Leif Nielsen og manglede en kranfører på Kronløbsøen. Her er Civil i gang med at støbe nedkørsel til den underjordiske parkeringsplads til det store boligprojekt på Danmarks ø nummer 432.

”Jeg har godt nok et kolonihavehus, hvor jeg har kunnet gå og lave lidt, men det var da begyndt at blive lidt kedeligt,” siger Fini. ”Leif ringede til mig en gang i mellem, og så snakkede vi, men jeg vidste ikke, at han tænkte på, hvordan jeg kunne komme tilbage. Jeg må indrømme, at der lige faldt en tåre, da han fortalte, at nu havde de en plan for, hvordan de kunne indrette arbejdspladsen, så jeg kunne være der uden at risikere at blive smittet.”

Særlig indretning gør arbejde muligt

Den 1. maj kom Fini tilbage til arbejdet, og der blev taget godt imod ham. På byggepladsen har han fået sit eget lille skur med bad og toilet, som han selv holder rent for at begrænse smitten. Samtidig er han blevet et fast punkt på den daglige sikkerhedsgennemgang, så alle ved, hvordan de skal forholde sig, når der er opgaver ved kranen, Fini ikke kan klare selv. Så kan han tilkalde to mand, der sammen løser opgaven, før Fini kan arbejde videre, så han ikke selv kommer tæt på en kollega.

Fini har også sit eget head set og sin egen radio, så han kan kommunikere med dem, han har brug for at koordinere arbejdet med.

En win-win løsning

Før landet blev lukket ned havde arbejdsleder Leif Nielsen fra Civil sendt to mand på krankursus, fordi han kunne se, at han kunne komme til at mangle en kranfører. Men landet – og dermed også alle skoler og kurser – blev lukket fem dage før, de to var færdige med deres kursus. Samtidig havde en af Civils andre kranførere valgt at takke ja til et job på det store projekt i Hillerød, hvor NCC skal opføre Nordsjællands nye hospital.

”Det er en god løsning for Fini, der var begyndt at kede sig, og vi er glade for, at vi kunne indrette os på pladsen, så han kunne komme tilbage på arbejde,” siger Leif Nielsen. ”Vi er meget glade for at få vores kranfører tilbage. Der er funktioner, hvor det kan være fint nok at hyre en vikar ind, men lige netop med kranføreren, så betyder det meget, at holdet kender hinanden godt. Når man går nede i byggegruben, og kranføreren skal sænke store, tunge materialer ned, så er det vigtigt, at man har tillid til ham, der styrer kranen.”

Finis lille skur står lige ved siden af kranen, og alle kollegerne ved, at de skal holde ekstra afstand til ham, så han trygt kan møde op på arbejde.

”Jeg tror faktisk, at hvis nogen fandt på at lave en måling, så har vi firmaets gladeste mand tilbage,” siger Leif Nielsen.