Refleksdag: Synlighed og sikkerhed i mørket
I dag markerer vi årets Refleksdag. Med vintertiden kommer mørket, og det er nu, vi skal sætte fokus på synlighed på vores udendørs arbejdspladser.
Det er den tid på året igen, hvor mørket sænker sig tidligere på dagen, og solen står senere op. For at undgå farlige situationer i den mørke tid, sætter vores arbejdsmiljøorganisation i NCC hvert efterår fokus på reflekstøj og vinterbelysning. I NCC starter en stor del af produktionen nemlig dagens arbejde tidligt om morgenen, blandt andet ude i trafikken, i grusgrave og på byggepladser, værksteder og fabrikker – områder med tung trafik og store maskiner.
Vinterlys i produktionen
Kravene for vinterbelysning er en del af de vinterforanstaltninger, som byggepladser i Danmark skal overholde. Helt konkret, er det et krav, at byggepladsernes adgangs- og transportveje skal være forsynet med lys, som hverken blænder, laver skygger eller reflekser. Derudover skal flugtvejene være forsynet med nødbelysning, og områder uden belysning skal afspærres.
Korrekt belysning kan med fordel planlægges i god tid, så der er styr på det hele, før vinteren sætter ind.
”Når vi nærmer os vinterperioden, er det vigtigt, at vi har styr på vinterforanstaltningerne, og overholder kravene omkring arbejdsbelysning. Ved at have den optimale belysning på pladserne er vi også med til at sikre, at medarbejderne kan udføre deres arbejde forsvarligt og sikkert,” siger Charlotte Hougaard Juhl, arbejdsmiljøchef i NCC Building.
Hun understreger dog, at det er vigtigt at belysningen ikke står tændt, når produktionen ikke arbejder.
”Vi skal selvfølgelig spare på energien, når vi ikke har brug for den. Man kan derfor med fordel udpege en person, som har ansvaret for at slukke lyset, når pladsen lukker ned,” foreslår hun.
Vintertid er reflekstid
Ligesom vinterbelysning er reflekser på arbejdstøj en vigtig del af synligheden på NCC’s arbejdspladser.
”Det handler i bund og grund om at gøre sig så synlig som muligt – og her er reflekserne helt afgørende, særligt med den årstid, vi går i møde”, siger Helle Rømer, arbejdsmiljøchef i NCC Industry. Hun understreger dog, at reflekser eller anden form for synlighedsbeklædning aldrig må erstatte de andre sikkerhedsforanstaltninger.
”Formålet med at bruge reflekstøj er at beskytte den ansatte mod påkørsel ved at synliggøre vedkommende på lang afstand. Reflekstøjet yder ikke i sig selv nogen beskyttelse, hvis den ansatte bliver påkørt, men tjener alene det formål at give føreren af et køretøj længere tid til at reagere for at undgå påkørsel. Reflekstøj må derfor aldrig erstatte andre sikkerhedsmæssige tiltag som fx afspærringer og afmærkning af vejen,” understreger hun.
Reflekser holder dog ikke for evigt, og man bør derfor med jævne mellemrum tjekke reflekser på arbejdstøjet, hvis man udfører arbejde, hvor der er kørende trafik. Reflekserne forringes nemlig, så snart de udsættes for sand og grus.
Det samme sker, når vi vasker vores arbejdstøj. Tøjvask slider på reflekserne, og efter 30 vaske bør de fleste faktisk kasseres pga. manglende virkning. Det er nemt at tjekke om reflekserne stadig virker optimalt. Brug en lommelygte til at lyse på reflekserne fra cirka fire meters afstand. Hvis reflekserne lyser svagt eller ujævnt, er det på tide at skifte dem ud. Det kan også være en god idé at sammenligne reflekserne med et par helt nye.
Alting bliver nemmere, hvis det gøres til en vane. Så gør dit reflekseftersyn til en god vintervane, så du er synlig og kan arbejde sikkert i den mørke tid.