NCC Infrastructure udfører anlægsentreprisen på Danmarks første fuldskala CO2-fangstanlæg på Asnæsværket i Kalundborg, for energiselskabet Ørsted
NCC’s andel af det storstilede byggeprojekt omhandler i hovedtræk de mange komplekse anlægsarbejder, herunder pælefundering, som udføres af vores kollegaer fra Hercules Fundering, mens vores afdeling for Beton & Anlæg står for de omfattende betonarbejder, som er nødvendige for byggeriet af selve procesanlægget i Kalundborg.
Funderingsarbejder
I januar 2024 påbegyndte vores funderingsteam fra Hercules Fundering piloteringen af i alt 2.200 jern- og betonpæle med en samlet længe på 38 kilometer, der skal udgøre fundamentet til det kommende procesanlæg.
Alle pæle i projektet er specialpæle, da betonrecepten er S3, hvilket bevirker en længere leveringstid på pælene, i forhold til standardpæle. For at overholde den stramme tidsplan har vi derfor haft op til 4 rambukke til at arbejde side om side, hvilket har stille store krav til planlægning og håndtering af logistikken på pladsen, herunder levering af materialer, grundet sikkerhedsafstandene til de store maskiner.
Størstedelen af pælene er 30x30-pæle på 18 meter, mens der nogle steder er rammet 40x40-pæle også på 18 meter. Næsten halvdelen af pælene i projektet er skråpæle, der hælder 1:3 eller 1:4, hvilket betyder at mange af disse pæle er rammet som koblede pæle alt efter, hvilken maskine, der blev anvendt.
Produktion på anlæg i drift
Der er tale om et piloteringsarbejde med en meget høj sværhedsgrad hvor vi blandt andet har rammet forskellige pæletyper og skråpæle med varierende vinkler. Arbejdet krævede en høj grad af præcision, da det blev udført tæt på eksisterende kraftvarmeanlæg i drift. Samtidig hermed var flere store maskiner i gang på samme tid og arbejderne og de forskellige aktiviteter på pladsen krævede således omhyggelig og striks koordinering for at sikre en sikker, effektiv og smidig proces.
Funderingsarbejderne blev færdiggjort efter fem måneder i juni 2024 og var yderligere vanskeliggjort af vilkårene på området omkring Asnæsværket, som i forvejen er fyldt med rørbroer og eksisterende fundamenter. Derudover er mange af arealerne på grunden forurenede, i alt ca. 16.000 m³, som vi løbende håndterer i tak med fremdriften.
Beton- og anlægsarbejderne
NCC Beton & Anlæg har fra starten af marts været i gang sideløbende med vores funderingsteam, og nu har betonteamet overtaget hovedrollen på pladsen hvor vi bl.a. udfører armering og støbningen af betondæk og randfundamenter til både anlæg til CO2-fangst og anlæg til CO2-lagering, hvortil vi skal anvende omkring 10.500 m³ beton og 1.200 tons armering. NCC opfører også tre kompressorbygninger samt en fællesbygning, alle betonelementbygninger som ventes afsluttet sommeren 2025. Derudover skal NCC også opgradere den eksisterende kaj, som skal klargøres til afhentning af den høstede CO2.
Øvrige beton og anlægsarbejder omfatter etablering afkølevandskanal, herunder nye betonvægge på tværs af kølevandskanal ved ny kølevandsbygning, lukning af eksisterende indløbshuller til blok 1-4, jordarbejde og omlægninger af ca. 120 meter rør og kabler i jord mellem indløbskanal og udløbskanal. Levering og montering af kølevandsrør mellem indløb og udløbskanal med en rørdimension på Ø2400 mm. Endvidere stenudlægning i den eksisterende udløbskanal.
Slutteligt skal vi omlægge og anlægge 6.000 m² nye veje rundt om det nye anlæg med alle dertilhørende kloak-, afvandings- og asfaltarbejder.
CO2-fangstanlægget på Asnæsværket forventes at være klar til brug inden udgangen af 2025 og forventes årligt at opsamle 280.000 tons biogen CO2 fra kraftvarmeværket.