Sorgenfrivang II, Virum
NCC har udført renovering af 429 almene boliger fordelt på tre blokke bl.a. med omfattende facadeudskiftning, der gav en markant bedre isolering, hvilket var med til at reducere boligernes energiforbrug med op til 66 %
Renoveringen omfattede efterisolering af facader udskiftning af altaner, elevatorer samt renovering, brandsikring og facadelukning af opgange. Udskiftning af tage og taghuse samt etablering af solcelleanlæg på tage.
Renovering af alle køkkener, badeværelser, vand- og varmeinstallationer, afløb, elinstallationer og hoveddøre i boliger. Udskiftning af vindues- og dørpartier i glasgange og reception. Renovering af udearealer. Alle tiltag er tænkt som en del af en helhedstanke, hvor energioptimering, brugsværdi og fællesskab er i fokus.
Udfordret af vejr og højde
Det har været en god oplevelse med spændende udfordringer for NCC’s renoveringshold. En særlig udfordring ved renoveringen af de tre 14-etager høje bygninger har netop været højden. Det krævede særlige sikkerhedsforanstaltninger, og samtidig var der en logistisk udfordring i at skulle renovere så mange boliger med begrænset plads omkring, på en måde der både gav en effektiv byggeplads og tog hensyn til beboernes behov.
Billeder efter renovering:
Energibesparelse på 66 %
Inden selve byggeprocessen gik i gang, blev projektets projektfase, som den første boligrenovering, certificeret efter DGNB på niveau Sølv.
De ambitiøse krav i DGNB-certificeringen betyder blandt andet, at der fokuseres på brug af gode og sunde materialer, som holder længere, giver et bedre indeklima, gør lejlighederne mere indbydende og sænker energiforbruget. Beregninger viser, at renoveringen vil give en energibesparelse på hele 66 %.
Når projektet kan opnå en energibesparelse på op til 66 procent skyldes det især udskiftningen af 1.200 facadeelementer. Ved at udskifte facaderne er isoleringsevnen i boligerne forbedret, og beboerne vil undgå de trækgener, som de tidligere har været plaget af.
De rette ventilationskanaler blev fundet i udlandet
Facadeelementerne har været en af de største tekniske udfordringer i projektet, hvilket i sær skyldes ventilationskanalerne.
For at leve op til skrappe tekniske og geometriske krav, var NCC nødt til at tage til udlandet for at finde de rette ventilationskanaler. De tidligere løsninger blev enten ikke tætte nok eller kunne rent fysisk ikke være i facadeelementerne. Det er første gang der bruges den slags ventilationskanaler i Danmark i den størrelsesorden, som der er brugt på Sorgenfrivang.
Om Sorgenfrivang II
Sorgenfrivang II er en almen boligafdeling under Lyngby Almennyttige Boligselskab. Bebyggelsen har 429 boliger, fordelt på 3 boligblokke. De tre boligblokke er 16 etage høje (inklusive kælder) og opført i 1950’erne.
Boligblokkene består af kælderetage, stueetage samt 1.-14. sal og er ca. 42 meter høje. Der er indrettet pulterrum, cykelrum og affaldsrum m.v. i kælderetagen. Stueetagen er indrettet til mindre 1-2 værelses lejligheder. 1.-14. sal er indrettet til 1-5 værelses lejligheder.